mandag 28. desember 2009

Mr Lee med wokka grønnsaker

Kjapp og enkel, for ikke å snakke om kjempegod!!

Super som middag når en har dårlig tid eller som varm lunch på kalde dager som i dag. I skrivende stund er det 19,7 blå grader utenfor vinduet...

Dette er også en sånn oppskrift der en tar det en har og så mye en vil av hvert.

Det jeg brukte i dag var:
Små broccolibuketter
Purre i ringer
Skivet løk
litt opphakket hvitløk
Gulrotskiver (ostehøvell!)
Rødkål i strimler

1pk Mr Lee med kjøttsmak
litt soyasaus og tabasco (kan droppes)
pepper

Del opp grønnsakene ha olje i ei kjele og sett på full fres.
Ha i grønnsakene og rør litt, etterhvert kommer en god lukt stigende opp fra kjelen.
Grønnsakene skal bare steke noen få minutter før de helles oppi en bolle.
Lag nudlene med litt mindre vann enn det som står på pakka, når nudlene er ferdig fisk dem opp og ha grønnsakene tilbake oppi kjelen. Tilsett soyasaus og tabasco om ønskelig.
La småkoke et par minutter og hell over i en stor nok bolle og ha nudlene på toppen.
Bland lett og nyt :)

søndag 13. desember 2009

Mammas kjøttkaker

I går lagde mamma og jeg kjøttkaker og som de fleste andre såsynes jeg at mammas kjøttkaker er de beste i heile verden ;)

Vi er så heldige at vi har god tilgang på elgkjøtt. Pappa har vert jeger i alle år og har kontakter slik at gubben og jeg også kan få noe elg i hus. Når det gjelder kjøttkaker så er det mange som mener at en ikke kan bruke rein elgkjøttdeig til kjøttkaker... FAIL sier jeg bare da. De har ikke smakt mammas, hehe. Men i mangel på elg kan sikkert kjøttdeig av storfe også brukes, jeg er ikke vrangere enn det :)

Det å lage kjøttkaker er litt klissne greier og når en først lager kjøttkaker er det greit å lage opp endel så en har en stund utover synes jeg. Denne oppskriften er for 1kg kjøtt, men det går jo an å dele oppskriften hvis en føler for det!

Du trenger:

1kg kjøttdeig
2 lauk, hakket (forholdsvis store, lauk er godt :) )
4ts salt
1,5ts pepper
2ss potetmjøl
3dl mjølk

Alt blandes godt, hvis du har en foodprosessor med eltekrok (er det ikke det da tro) så funker den ypperlig. Steikepanna varmes opp (vi hadde plata på ca 2, 3 er det høgeste) og ha oppi margarin.

Ta fram en glass med vann og en skje, det letter arbeidet med å lage kaker.

Dypp skeia i vannet og ta opp passe med farse (kjøttdeigblaninga) og form den med hånda til en kake som legges oppi panna. Gjenta til panna er full, men ikke så full at det blir vanskelig å snu dem.



Stek på begge sider til kakene får en fin brun farge, gjerne litt på sidene også. Vi brukte to stekepanner på ovnen + en elektrisk sak med lokk. Etter at kakene var brunet på de fleste sider la vi dem oppi den elektriske der de sto og surret til de var gjennomstekte. Hvis en ikke har en elektrisk stekepanne kan en bare la dem steke lengre i den på ovnen, men de må da stå på lavere temperatur så de ikke blir svidde.

Når kjøttkakene er kjølnet av fordeles de på egnede beholdere og fryses ned. Mamma bruker disse kjøttkakene til spaghetti og tomatsaus, brun saus og til koldtbord nå i jula.






fredag 11. desember 2009

Slumsne rundstykker og fletteloff


Det er så godt med ferskt bakverk og det holder seg heldigvis ganske så bra i fryseren også. Jeg har bakt litt i dag for å ha noe til julefrokostene og oppskriftene er forsåvidt greie hvis en ikke har noe imot å slumpe...
Flettebrøda inneholder
Fint kveitemjøl
Lunket vann
Salt
Olje
Gjær
og er pynta med penslet egg, valmuefrø eller sesamfrø.
De grove rundstykkene er laget av
Fint kveitemjøl
Fint samalt rug
Grov samalt rug
lunket vann
Gjær
Salt
Olje
Tørkede urter, jeg brukte løpestikke og timian
etter de har hevet har jeg trillet dem til boller, penslet dem med egg og klippet to hakk i toppen som pynt.
Når en slumser sammen en gjærdeig er det to ting jeg prøver å huske på og det er
* bruk lunket veske, da hever gjæren bedre (hvis du ikke lager deigen om kvelden og skal bake ut neste morgen, da er ikke temperaturen så viktig)
* hvis en bruker grove meltyper så bruk minst 50% fint kveitemjøl, ellers blir deigen tung og rå.

Kjærring øl

Etter litt oppstartsproblemer (sikringa på kjøkkent gikk og jeg kom ikke til sikringsboksen siden jeg hadde malt trappa i går) var årets juleøl/sukkerøl/kjærringøl i gang. Oppskrifta har jeg fått av svigermor og dette blir 4 året at det brygges :) Ølet er i utgangspunktet alkoholfritt, men ettersom en nermer seg nyttår kan det bli mer futt i sakene. Vær derfor forsiktig hvis du skal ut å kjøre bil.
Det du trenger er:
30l vann
snau neve humle (fås på apotek)
1kg sukker
0,5kg kandis
1kg brunt sukker
1 flaske tomtebrygg
bresk (einer) kvister til avkok
1 pose vanlig gjær
stor hul sak til å ha ølet oppi, dunk, ballong, balje el.
Flasker, bruker 1,5l bruskflasker som jeg skyller godt ca 15-16stk.
Bresk og humle er ikke livsnødvendige for at det skal bli øl, men gir ølet en god smak. Noe som kanskje er lettere å få tak i er en flaske vørterøl. Det går også an å brukes.
Således gjør man:
Dag 1:
Humle: has i en kjele med vann og kok i 10min
Bresk: Stapp en kjele med bresk og hell på vann. Kok i 20min.
Sukker og kandis has i en kjele med vann (samtidig eller hver for seg, kommer an på kjelestørrelsen) og smeltes.
Tomtebrygget has oppi sammen med vann og kokes opp.
Da tror jeg at jeg har fått med meg det meste. Greia er at vannet bør
kokes opp for å forhindre feilgjæring og at alle ingrediensene tilslutt er oppi en stor beholder, vinballong eller vindunk/stor balje. Her har jeg lura oppi 30 liter og dunken er nå ganske tung og vond å flytte på. Lurt å plassere den der den kan stå et par dager uten at den er i veien.
Det siste en gjør mens veska er i dunken er å tilsette gjær. Den må IKKE tilsettes før innholdet er avkjølt og har en temperatur under 38C, ellers blir det dårlig med gjæring for å si det sånn... Da kan dunken stå og kose seg et par dager før den tappes over i flakser.
Dag 3
Når ølet har stått på dunk i et par dager er tiden kommet for å tappe over på flasker. En kan bruke en hevert (Jernia), øse og trakt eller hvis en er treffsikker (greiast med vinballong) og helle over i flaskene ved hjelp av en trakt. Jeg fyller flaskene opp nesten fulle. I bunn av dunken er det endel grums og dette er ikke spesiellt godt. Prøv å få med deg mest mulig uten å få med grumset. Den siste skvetten er nok bare å helle ut.
Ølet bør stå minst 7 dager etter den er tappet på flaske. Jeg synes at det er i det minste laget, mne jeg er veldig glad i kullsyre. Når jeg først er inne på kullsyre; vær forsiktig når du åpner flaskene, noen er det mer futt i enn andre for å si det sånn. Hold flaksa over vasken ;)

søndag 6. desember 2009

Sjokoladekake - Kjetilkake

Klippet fra den andre bloggen min:

Har fått litt baketrang de siste helgene og denne helga blei det sjokoladekake.En gang på barneskolen, husker ikke hvilke anledning det var, hadde bestemora til en av guttene i klassa baka verdens beste sjokoladekake. Jeg prata så høyt og flott om denne kaka at mamma ringte og spurte etter oppskriften :D Kaka, som i ettertid har blitt kalt "Kjetil-kake", har satt standarden på hvordan en sjokoladekake skal være.





Dagens kake er basert på Kjetil-kake oppskrifta, men jeg prøvde meg fram med litt ekstra i og det blei godkjent det også. Her kommer oppskrifta.





3 egg


4 1/2dl sukker


50g smelta smør


2 1/4dl melk


4dl mjøl (evt 6dl og dropp havregryn)2dl havregryn


2ts bakepulver


3ss kakaorosiner og sjokolade, hakket i småbiter (det lille ekstra ;) )



*egg og sukker vispes til eggedosis
*Ha i det våte
*Hakk rosiner og sjokolade og bland det i det tørre. Kan hende det er lurt og smuldre rosinene litt inn i melet slik at det ikke blir rosinklumper i deigen.
*Ha i det tørre og bland
*Ha røra i en smurt/bakepapirkledd liten langpanne
*steik kaka nederst i ovnen på 175C i ca 40min.



Glasur


100g smelta smør


300g melis


1 1/2ss kakao


2ts vaniljesukker


3ss kaffe





*Blandes sammen og smøres på kaka når den har kjølt seg litt.





I skuffen fant jeg geletopper, kakestrø og valnøtter så det blei litt forskjellig pynt på i dag Hvis det blir noe igjen er kaka fin å fryse og den tiner ganske kjapt når en tar den opp :)





Astrids nøttebrød, glutenfri

Tåler du ikke kveitemjøl sier du? Hva med et slags brød laget av nøtter? Godt med ost eller syltetøy på?

Svigermor tåler ikke kveitemjøl og er ikke redd for å prøve på alternative måter å lage mat på. om dette brødet er selvkomponert eller fått fra andre er jeg ikke sikker på, men godt er det og kjekt å ha i fryseren, eneste er at en må tåle nøtter og egg da.

1pk hasselnøtter
1boks valnøtter
1dl mandler
1boks ananas (liten), knuses
sesamfrø
solsikkefrø
linfrø

*blandes sammen

2,5dl potetmjøl
1ts bakepulver
salt

*blandes med nøtter og frø

3 egg
evt krydder

* vispes lett og blandes med det andre
*has i bakepapirkledd brødform og steik ved 150C i 1,5t nederst i ovnen.

Kan egentlig brukes istedet for kake. Smør på noen skiver med en mild smøreost med noen druer på og du har noe søtt å servere innat kaffien.

Dette må jeg prøve!!

Kikker litt rundt på andre blogger og det er så mye rart og spennende en bare må prøve ved en senere anledning!! Så var det det å finne igjen disse oppskriftene da, jo det er ingen sak, jeg samler dem bare her :)

Elisabeths Kløver og Pelargon sirup

Pelargoniumer i matlaging

Brente mandler

Begynner med det enkle her i kveld ser jeg :) Har du prøvd å lage brente mandler før? Det hadde ikke jeg heller før for et par dager siden og det var latterlig enkelt!

500g mandler
250g melis
1,5dl vann

*has oppi en vid kjele og kokes opp, rør litt av og til
*når vesken har koket inn rører du kraftigere og sukkeret legger seg etterhvert som et grynete lag utenpå nøttene (har du ikke på vifta? da bør du sette den på nå...)
*rør til nøttene har fått en gylden farge, ikke for mørke
* ha over på bakepapir og la dem kjølne av før en tar dem fra hverandre

Ha mandlene over på syltetøyglass eller lag kremmerhus og ha dem i. Pynt litt med fint bånd/stoff/ klistremerker og kanskje det noe å gi vekk som julegave?

Risboller uten delfiafett

Delfiafett, det er ekle greier altså! Husker med gru en gang jeg ble servert sånn julekake med sjokoladedelfia, kjeks og geletopper i kjukke skiver.... Nei takk :P Etter det kunne jeg ikke spise sånne risboller heller... Men! jeg fant en oppskrift på Hagegal til risboller med puffet ris og sjokolade uten delfiafett og det måtte prøves:

3ss kremfløte
1 plate sjokolade
50g smør
2ts vanlijesukker
5dl puffet ris

*ha fløte, smør og sjokolade i en kjele på svak varme til det er smeltet, rør godt
* ta kjelen av plata og smak til med vaniljesukker
*bland i puffet ris
* ta to skeier og putt små topper på et bakepapir og la dem stivne
* ha i en boks (evt med matpapir mellom laga) på en kjølig plass

Disse blei veldig gode synes jeg og bokser har blitt betydelig lettere enn det den var ;)

Marengs/pikekyss

Marengs er enkle greier, skal vere, og har veldig få ingredienser, heile to!! Nemlig sukker og eggekviter.Gode og luftige er dem og kan brukes til masse forskjellig. Marengs vekker også gode barndomsminner da vi en skjelden gang var på kafè så valgte jeg som regel en eller annen form for marengs.

Dette er den oppskrifta jeg bruker.

2 eggekviter
125g sukker, gjerne den som er ekstra fin, hakket før melis, den er lettere å blande inn

*eggekvitene vispes sammen til en luftig masse
* tilsette en og en spiseskje sukker og rør godt etter hver skje
* tilsett evt farge og smak, feks kakao
* ha oppi en sprøytepose eller hvis du ikke har en så gjør som meg å putt massen oppi en brødpose som du knyter igjen og klipp et lite hull i det ene hjørnet
* sprøyt små topper på bakepapirkledd brett
* steik på ca 150C til de er tørre, dette kan ta en stund, husk å sett ei tresleiv el i døra så det er en liten sprekk der fuktighet kan komme ut
* avkjøl i ovnen


hvis du har varmluftsovn kan du ha fleire brett i ovnen samtidig og sparer mye tid. Denne oppskriften gav 2 brett med kronestore marengs. Når de er så små slipper en at en blir overstrødd av marengsbiter når en skal spise dem :)

Tada!!

I dag fant jeg en oppskrift jeg har leitet lenge etter og som jeg rudde jeg hadde mistet. Det hadde seg sånn at for 3 år siden var jeg hos ei eldre dame og laga flatbrød og den oppskrifta var både enkel og grei (for ikke å snakke om god) og dum som jeg var skreiv jeg ikke oppskriften opp i kokeboka mi som jeg pleier, den var jo så grei. I morra tenkte jeg å bake potetlefser og jeg fant ut at når takka først var fremme skulle jeg prøve å lage noen leiver med flatbrød også, uten oppskrift er nettet kjekk. Satt og søkte gjennom oppskrifter på Hagegal og hva fant jeg der? JO flattbrødoppskriften min!! Er det mulig!!? Derfor tenkte jeg å samle oppskriftene jeg liker her etterhvert som jeg har prøvd dem ut (og forhåpentligvis i bokji også) så forhåpentligvis finer jeg dem igjen :)