Etter litt oppstartsproblemer (sikringa på kjøkkent gikk og jeg kom ikke til sikringsboksen siden jeg hadde malt trappa i går) var årets

juleøl/sukkerøl/kjærringøl i gang. Oppskrifta har jeg fått av svigermor og dette blir 4 året at det brygges :) Ølet er i utgangspunktet alkoholfritt, men ettersom en nermer seg nyttår kan det bli mer futt i sakene. Vær derfor forsiktig hvis du skal ut å kjøre bil.
Det du trenger er:
30l vann
snau neve humle (fås på apotek)
1kg sukker
0,5kg kandis
1kg brunt sukker
1 flaske tomtebrygg
bresk (einer) kvister til avkok
1 pose vanlig gjær
stor hul sak til å ha ølet oppi, dunk, ballong, balje el.
Flasker, bruker 1,5l bruskflasker som jeg skyller godt ca 15-16stk.
Bresk og humle er ikke livsnødvendige for at det skal bli øl, men gir ølet en god smak. Noe som kanskje er lettere å få tak i er en flaske vørterøl. Det går også an å brukes.
Således gjør man:
Dag 1:
Humle: has i en kjele med vann og kok i 10min
Bresk: Stapp en kjele med bresk og hell på vann. Kok i 20min.
Sukker og kandis has i en kjele med vann (samtidig eller hver for seg, kommer an på kjelestørrelsen) og smeltes.
Tomtebrygget has oppi sammen med vann og kokes opp.
Da tror jeg at jeg har fått med meg det meste. Greia er at vannet bør
kokes opp for å forhindre feilgjæring og at alle ingrediensene tilslutt er oppi en stor beholder, vinballong eller vindunk/stor balje. Her har jeg lura oppi 30 liter og dunken er nå ganske tung og vond å flytte på. Lurt å plassere den der den kan stå et par dager uten at den er i veien.
Det siste en gjør mens veska er i dunken er å tilsette gjær. Den må IKKE tilsettes før innholdet er avkjølt og har en temperatur under 38C, ellers blir det dårlig med gjæring for å si det sånn... Da kan dunken stå og kose seg et par dager før den tappes over i flakser.
Dag 3
Når ølet har stått på dunk i et par dager er tiden kommet for å tappe over på flasker. En kan bruke en hevert (Jernia), øse og trakt eller hvis en er treffsikker (greiast med vinballong) og helle over i flaskene ved hjelp av en trakt. Jeg fyller flaskene opp nesten fulle. I bunn av dunken er det endel grums og dette er ikke spesiellt godt. Prøv å få med deg mest mulig uten å få med grumset. Den siste skvetten er nok bare å helle ut.
Ølet bør stå minst 7 dager etter den er tappet på flaske. Jeg synes at det er i det minste laget, mne jeg er veldig glad i kullsyre. Når jeg først er inne på kullsyre; vær forsiktig når du åpner flaskene, noen er det mer futt i enn andre for å si det sånn. Hold flaksa over vasken ;)