
I går lagde mamma og jeg kjøttkaker og som de fleste andre såsynes jeg at mammas kjøttkaker er de beste i heile verden ;)
Vi er så heldige at vi har god tilgang på elgkjøtt. Pappa har vert jeger i alle år og har kontakter slik at gubben og jeg også kan få noe elg i hus. Når det gjelder kjøttkaker så er det mange som mener at en ikke kan bruke rein elgkjøttdeig til kjøttkaker... FAIL sier jeg bare da. De har ikke smakt mammas, hehe. Men i mangel på elg kan sikkert kjøttdeig av storfe også brukes, jeg er ikke vrangere enn det :)
Det å lage kjøttkaker er litt klissne greier og når en først lager kjøttkaker er det greit å lage opp endel så en har en stund utover synes jeg. Denne oppskriften er for 1kg kjøtt, men det går jo an å dele oppskriften hvis en føler for det!
1kg kjøttdeig
2 lauk, hakket (forholdsvis store, lauk er godt :) )
4ts salt
1,5ts pepper
2ss potetmjøl
3dl mjølk
Alt blandes godt, hvis du har en foodprosessor med eltekrok (er det ikke det da tro) så funker den ypperlig. Steikepanna varmes opp (vi hadde plata på ca 2, 3 er det høgeste) og ha oppi margarin.
Ta fram en glass med vann og en skje, det letter arbeidet med å lage kaker.
Dypp skeia i vannet og ta

Stek på begge sider til kakene får en fin brun farge, gjerne litt på sidene også. Vi brukte to stekepanner på ovnen + en elektrisk sak med lokk. Etter at kakene var brunet på de fleste sider la vi dem oppi den elektriske der de sto og surret til de var gjennomstekte. Hvis en ikke har en elektrisk stekepanne kan en bare la dem steke lengre i den på ovnen, men de må da stå på lavere temperatur så de ikke blir svidde.
Når kjøttkakene er kjølnet av fordeles de på egnede beholdere og fryses ned. Mamma bruker disse kjøttkakene til spaghetti og tomatsaus, brun saus og til koldtbord nå i jula.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar